Facebook Twitter Youtube
Online: Членови:0 | Гости:596
Како невидлив | Ја заборавив лозинката!
Сеуште не си дел од најромантичното семејство? РЕГИСТРИРАЈ СЕ!
Најави се!

Зошто избирате секогаш еден ист тип на мажи ?

 

Свесен избор?

 

Дури и да мислите дека ги избирате партнерите од определени критериуми, љубовта испаѓа посилна од разумот и изборот е всушност нејзин. Но тоа не објаснува сè. Најверојатно, типот на мажи што се повторува околу вас, зборува за ваши нападни идеи, кои можеби дури не ги ни забележувате.

 

Например, ако вашите избраници секогаш се женети или живејат во странство, тоа го изразува вашиот страв од обврзување. Ако пак, сè попаѓате на мажи, кои сакаат да пијат, можно е да сакате да докажете, дека во двојката вие сте таа, на која може да се потпре. Ако секогаш ве изневеруваат, навистина барате потврдување на вашата убеденост дека на луѓето никогаш не треба да им се верува.

 

Љубовта како начин за себеспознавање...

 

Многу ретко се случува човек да попадне на својата голема љубов од прв пат. Причината не е во тоа дека чувствата не се доволно силни. Големата љубовна приказна ја бара вештината да го разбираме партнерот, а тоа е сврзано, пред сè со вештината да се познаваме себе си и да се прифаќаме такви какви што сме.
Со секоја нова врска знаеме сè повеќе за себе си. Затоа не очајувајте, ако сценариото се повторува и ако уште не сте ја изживеале вистинската љубов - таа ќе дојде кога ќе се помирите со себе си и ќе научите да се сакате.

 

... и како терапија

 

Љубовта дава крила, тоа е познато. Свесно или несвесно ја бараме во неа уникалната среќa, која нè лекува од нашите разочарувања и секојдневни проблеми. Љубовното чувство ни ја создава увереноста дека можеме да подигнеме планини, да си го промениме животот, да си ги оствариме желбите.

 

Изборот на партнер е соодветен на таа „терапевтска“ цел, која пак може да испадне аpсолутна замка за наивни. Многу е важно, човек сам да оцени колку направениот избор е свесен. Во тоа истражување, своја улога има психоанализата, која може да одговори на прашањето, дали љубовните неуспеси кои се повторуваат, се средство за поддржување на индивидуалната психичка структура.

 

Психоанализата навистина нема да може да ве ослободи од стравот од вечно лошиот избор, но помага љубовта да не се прифаќа како лоша судбина.

 

Кога неуспехот носи сигурност

 

Понекогаш сосема јасно чувстваме и гледаме дека сме на пат да ја сториме следната грешка, но ништо не може да нè сопре. Тоа ја докажува уште еднаш несвесноста на нашето однесување. Зошто оставаме необјасливото да нè води?

 

Често одговорот се крие во детството и во родителската шема, на којато сме биле сведоци. Ако вашите партнери секогаш ве изневеруваат, можно е тоа да ви ја дава сигурноста дека наученото во детските години за безнадежноста на една врска се потврдува и вие не сте излажани во својот песимизам.

 

Ако не сте ја запознале татковата љубов, вашиот љубовен модел може често да да ја репродуцира таа незадоволена емоционална жед. Но, се рабира дека во една врска има двајца и не се должи сè на едниот од нив.

 

„Не“ на трепетното очекување

 

Терапевтските очекувања од љубовта можат да ве сместат во една опасна илузија – дека таа ги решава сите проблеми. За жал, реалноста е совсема друга – големата љубов нè „наоѓа“ кога стоиме здраво на нозете и сме излезени од невротичнот механизам на очакувањето. Точно кога не се надевате на ништо, можете да имате голема корист од тоа кое животот ви го служи.

Можеби ќе Ве интересира...
Зошто љубовта е слепа?
Еднаш, многу одамна, сите човечки суштества и сите човечки квалитети се нашле на едно скришно место на Земјата...
од Романтичен |
Зошто машките сакаат „лоши“ девојки
Одамна е познато дека „лошите“ девојки имаат повеќе шанси кај посилниот пол од „добрите“. Еве 5 примери зошто е тоа така
од Романтичен |
Момци, еве 10 причини зошто треба да излегувате со бринета!
Сме слушнале како велат дека „русокосите повеќе се забавуваат“, но колку е тоа вистинито? Да, нивната боја е светла и ве
од sanya |
Вистинскиот маж не би ја изневерил девојката која ја сака!
Толку многу момчиња, толку малку вистински мажи…
од sanya |
Коментари

Слики од нашите членови

Љубовни правила

Кивалче

Препорачуваме филм

Beastly (Ѕверски)

Модерна верзија на „Убавицата и ѕверот“ каде што тинејџер од Њујорк се претвара во чудовиште за да ја најде вистинската љубов.

Alex Pettyfer, Vanessa Hudgens


Warning: file_get_contents(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/romanticni/inc/footer.php on line 72 Warning: file_get_contents(http://webrecepcija.com/visit.php?client=5&crc=laclave&load_time=0.10669803619385&server_load=0.01&session=5d28ee4563ee35547a29b9a82c189071&url=romanticni.mk%2Fljubov%2Fzoshto-izbirate-sekogash-eden-ist-tip-na-mazi--3392&referer=&ua=CCBot%2F2.0+%28https%3A%2F%2Fcommoncrawl.org%2Ffaq%2F%29&ip=54.196.208.187): failed to open stream: php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/romanticni/inc/footer.php on line 72