Online: Членови: 0 | Гости: 165
Како невидлив | Ја заборавив лозинката!
Сеуште не си дел од најромантичното семејство? РЕГИСТРИРАЈ СЕ!
Најави се!

Соновник (Македонски)

Македонски Соновник е најстариот целосен македонски интернет-толкувач на соништата. Има вкупно над 6,700 зборови. Почнавме да работиме уште во 2007 година.
Толкувањето на соништата можете да го гледате целосно бесплатно. Само кликнете на првата буква од поимот кој го имате сонувано и ќе се најдете на под-страница за значењето на поимите на таа буква. Ако поимот кој го сонувавте не е присутен во соновникот, можете да контактирате со нас и ние ќе го додадеме што е можно поскоро.

Доколку сте сонувале нешто и се сеќавате на сонот, или детали од сонот, можете да погледенте во најточниот соновник на македонски јазик што значат тие.

Протолкувајте ги вашите сонови со најромантичниот соновник:

sonovnik a sonovnik b sonovnik v sonovnik g sonovnik d sonovnik gj sonovnik e sonovnik dz sonovnik z sonovnik zd sonovnik i sonovnik j sonovnik k sonovnik l sonovnik lj sonovnik m sonovnik n sonovnik o sonovnik p sonovnik r sonovnik s sonovnik t sonovnik kj sonovnik u sonovnik f sonovnik h sonovnik c sonovnik ch sonovnik dj sonovnik sh

Што е сон?

Сон е ментална активност за време на спиењето. Сонот најмногу помага во проучувањето на потсвеста и на запознавањето на себе си. Многу истражувачи на човечката душа го посветиле своето време на соништата, надевајќи се дека ќе го откријат значењето и смисолот на сонот.

Соништата обично се сметаат за низа слики, чувства, звуци и бои кои се појавуваат кога телото спие. Спиењето се карактеризира со забавување на некои активности на телото - намалување на моторните функции, ослабување на одговорот на надворешните стимули. Кај луѓето и кај цицачите воопшто, периодичниот сон како и спиењето се од витално значење за опстанокот и благосостојбата на телото. Обично, сонувањето и спиењето се во несвесен процес, иако честопати постои можност за брзо будење. Оваа лесна реверзибилност на спиењето е една од карактеристиките што ја издвојува од другите процеси комбинирани со несвесност како што се нападите и комата. Сепак, по многу дебати, лабораториските експерименти убедливо покажаа дека будењето за време на спиењето е можно без да се наруши активност на спиење. Спиењето продолжува непроменето и свесната перцепција е вратена. Ова е таканаречен свесен сон што претходно се сметаше за непроводлива фикција. Биолошката функција на спиењето и нејзините значења сè уште не се добро разбрани. Сепак, спиењето е предмет на различни толкувања уште од античко време.

Што е толкување на сонот?

Толкувањето на сонот е процес на утврдување на значењето на соништата.
Во многу антички општества, вклучително и Египет и Грција, сонувањето се сметало како натприродна комуникација или средство за божествена интервенција, чија порака може да ја толкува оној кој има одредени овластувања. Денес, разни струи во психологијата нудат теории за значењето на соништата.

Теорија на сонувањето

Современа алтернатива на теоријата на Фројд беше дадена од Ален Хобсон во 1989 година. Оваа теорија се заснова на фактот дека за време на РЕМ спиењето се активираат многу мозочни трактати и следствено на тоа го бомбардираат церебралниот кортекс со нервни сигнали. Бидејќи овие сигнали или информации се претежно случајни, церебралниот кортекс се обидува да ги направи комплетна приказна и да ги претвори во сон. Оваа теорија целосно не негира дека соништата имаат некое значење. Сонувачот се обидува да направи комплетна приказна од низа случајни информации и тоа го прави на специфичен начин. Покрај тоа, активирањето на мозочните трактати не е целосно случајно и може да биде одраз на секојдневните активности, емоционална состојба, мисли, итн.

Makedonski sonovnik

Son e sostojba vo koja organizmot na covekot doaga do postepen, nezabelezliv prekin so nadvoresniot svet.
Za vreme na sosnot covekovata psiha raboti, odnosno fantazira i togas na covekot mu se pricinuvaat realni ili nerelani dozivuvanja
Dokolku ste sonuvale nesto i se sekavate na sonot, ili detali od sonot, mozete da pogledneto vo najdobriot makedonski sonovnik sto znacat tie.

Protolkuvajte gi vasite sonovi so najromanticniot makedonski sonovnik

Слики од нашите членови

Zabavi mk logo

Љубовни правила

Кивалче

Препорачуваме филм

Филмски маратон романтични филмови за викенд

Без разлика дали сте романтична душа или реалистична жена која сака да гледа некој друг жанр, мора да признаете едно нешто.