Микробрановата печка е понекогаш сјаен начин да загреете или пак да испечете храна, но постојат намирниците кои не смеете да ги ставате таму.
Тврдо варено јајце
Високиот пораст на температурата во микробрановата печка создава голема количина на пареа во јајцата, која нема каде да излезе, па јајцето може да пукне.
Најздраво би било воопшто да не го ставате.
Мајчино млеко
Тоа никако не смее да се грее во микробранова печка. Топлината нерамномерно се распоредува и затоа може да дојде до создавање пликови.
Месни преработки
Тие во себе содржат хемикалии и конзерванси на кои целта им е што повеже да им се продолжи рокот на траење, а со подгревањето тоа станува уште понездраво.
Зеленчук со листови
Во оваа група, спаѓа спанаќот кој содржи голем број на нитрати. Иако тој сам по себе е безопасен, тој со варењето во микробрановата може да прејде во нитрозамин, кој може да биде канцероген. Иста работа е и со цвеклото.
Коментари
Остави Коментар