Состојки
3 цвекла
140 гр фета сирење
2 супени лажици сок од лимон
2 лажици рендана кора од лимон
2 лажици екстра девствено маслиново масло
1 сечкано чешне лук
Подготовка
Загрејте ја рерната на 220°C. Ставете хартија за печење на плех. Цвеклото се става во фолија и се пече 35 до 45 минути. Извадете и оставете да се излади. Сите состојки освен маслото ставете ги во блендер и убаво измешајте. Полека сипете го маслото и продолжете со мешањето додека смесата не стане компактна.
Цвеклото е богато со антиоксиданси, кои помагаат во заштитата од рак и други хронични болести. Покрај тоа, сокот од цвекло може да го намали високиот крвен притисок и да ја подобри циркулацијата. Суровото цвекло дава сила, па можете да го јадете свежо рендано, зачинето со оцет и маслиново масло.
Коментари
Остави Коментар