Состојки:
200гр масло
140гр кафеав шеќер
50 парчиња исчистени вишни
1 јајце
неколку капки арома од ванила
50мл слатка павлака
400гр брашно
1/2 ќесичка прашак за пециво
прстофат сол
80гр млечно чоколадо
80гр бело чоколадо
Подготовка:
Маслото стопете го на пареа па додајте го во сад со кафеав шеќер. Додека таа смеса се олади, вишните исцедете ги од сокот, а потоа исечкајте ги на половина.
Кога смесата од масло и шеќер ќе се олади, измешајте во миксер и додајте едно јајце и повторно измешајте.
Во тоа додајте ја аромата од ванила па слатката павлака и уште мешајте со миксер, а потоа додајте ги вишните па се добро измешајте.
Додајте малку по малку брашно со прашакот за пециво и сол. Кога ќе добиете компактна смеса, поделете ја на два дела па во едниот дел ставете растопена млечна чоколада, а во другиот растопена бела чоколада и добро размешајте.
Рернара загрејте ја на 180 степени. Калапот за печење обложете го со хартија за печење па зимајте малку црна и малку бела смеса и обликувајте колачиња и оставете со малку простор. Печете помеѓу 12-16 минути. Готовите колачи оставете ги малку да се оладат па сервирајте.
Коментари
Остави Коментар