Состојки (за десет палачинки):
- 170гр брашно
- 2 јајца
- една лажичка шеќер
- 1/4 лажичка сол
- 1/2 лимон
- 350мл млеко
- 30гр путер
За филот за полнење:
- смрзнато овошје
- крем
- мелени ораси
- мармалад
- сок од лимон
Подготовка:
1.чекор
Ставете го брашното во здела, додајте сол и шеќер, рендана кора од пола лимун и мешајте.
Додадете ги јајцата, а потоа постепено и млекото, мешајќи додека не добиете глатко, течна смеса без грутчиња. Додајте го стопениот и оладен путер. Оставете тестото да одмара еден час на собна температура. Или направете го преку ноќ, па да седи во фрижидер.
2.чекор
Загрејте тава со малку масло и стопен путер и испечете ги палачинките да добијат златна боја.
3.чекор
За полнење - нанесете крем на едната половина и преклопете.
Направете шлаг и со помош на шриц нацртајте срце, а внатре во срцето додајте ги јагодите и наросете со мелени ораси.
Коментари
Остави Коментар