Новите истражувања покажуваат дека нема да го оштетите организмор ако повремено јадете висококалоричен оброк, се додека тоа не станенавика која ќе доведе до вишок на килограми и здравствени проблеми.
Студијата, објавена во стручното списание „British Journal of Nutrition" наведува дека еднократкото прејадување ја зголемува количината на масти во крвта неколку саати по јадењето, но не влијае на нивото на глукоза во крвта.
Очигледно дека постојаното прејадување е штетно, но малку истражувања кои се бават со влијание на повременото празнење на фрижидерот. Поради тоа научниците одличиле да истражат како телото се носи со последиците од повременото прејадување.
Ангажирани биле волонтери на кои им едадена пица, без ограниување. За експериментот се пријавиле 14 илјади луѓе на возраст од 22 до 37 мажи. Во текот на студиајта, им биле дадени упатства да престанат да јадат кога ќе почувствуваат систост.
На другото истражување им било речено да јадат се додека не можат веќе залак во уста да стават.
Во просек, луѓето во првото истражување изеле двојно повеќе отколку во второто.
Нучниците го мереле нивото на глукоза во крв во текот на четири часа по јадењето. Откриле дека тоа не било ништо повеќе по прејадењето и вредностите биле слични оние по вообичаеното јадење.
Липидите во крв како триглицериди многу се зголемиле по претераното конзумирање на храна, но порастот не бил пропорционале износот на вишок на маснотии кои испитаниците во внеле во текот на оброкот.
Системот за варење на храната отпушта различни хормони за да стимулираме отпуштање на иснлуниот и го поттикнува чувството на ситост и тие вредности исто така се промениле по прејадувањето во однос на првото на кое волонтерите умерено јаделе.
Основниот проблем кај прејадувањето е тоа што нашето тело вишкот калории го таложи како енергија во облик на масти, а тоа може да предизвика до здебелување ако се прејадете секој ден.
Сепак оваа студија покажува дека здравите луѓе кои повремено се препуштаат на уживањето во висококалорична храна и ако изедат поголе мтаков оброк, нема долгорочно да имаат негативни ефекти од тоа предјадење ниту ќе изгуби метаболичка контрола.
Коментари
Остави Коментар