Нутриционистите во последно време многу зборуваат за јаткасти плодови колку тие се добри за нашето здравје.
Но кога би требало да одберете само едни од нив тоа би требало да бидаг фстаците. Тие се вбројуваат меѓу најстарите. Се препорачуваат за грицкање поради бенефитите кои ги имаат за организмот. Полни се со витамини А, B6, C и E кои се важни за работа на срцето, одлични за превенција од рак и зачувување на нервниот систем. Богати се со магнезиум, железо, калциум, фосфор, цинк, манган и калиум.
Покрај тоа содржи и влакна кои се потребни за здравјето на стомакот.
Одржуваат здрави очи
Содржат каротеноиди, кои ги нема кај другите јаткасти плодови, како и лутеин и зеаксатин. Тие делуваат како заштитни антиоксиданси бранејќи го ткивото од слободни радикали.
Го успорува стареењето на кожата
Богати со витамин Е, кој ја штити кожата од УВ зраците во одбрана од стареење и рак на кожата.
Спречуваат развој на дијабетес 2
Конзумирање на фстаци може да спречи развоја на дијабетес тип 2. Тоа е затоа што 60% од препорачаната дневна вредност на минералот фосфор се содржи во една шолја фстаци. Помагааг во толеранција на гликозата.
Коментари
Остави Коментар