Online: Членови: 0 | Гости: 445
Како невидлив | Ја заборавив лозинката!
Сеуште не си дел од најромантичното семејство? РЕГИСТРИРАЈ СЕ!
Најави се!

Пронајдете време за мазење - Зошто е тоа важно?

Мазењето не постои само за да се чувствуваме подобро, тук уе и важно за здравјето.Истражувањата покажале дека мазењето е нешто многу важно.

Причина 1 - Се чувствувате добро

Мазењето го ослободува хормонот окситоцин, кој е познат како хормон за чувства. Тој ја зголемува среќата, прави чувство на благосостојба.

Мазењето може да ослободи и едорфин, што допринесува за одлично чувство. 

 

Причина 2 - Се чувствувате секси

Најочигледна корист е приближување со партнерот во физичка смисла.  Тоа може да доведе до секс или опуштање после сексот.

Со тоа, сексот е здрав и добар за кондиција и ментални причини. Значи тоа е win-win ситуација.

 

Причина 3 - Намалува стрес и првен притисок

Физичкиот контакт со други луѓе може да доведе до намалување на стресот. Гушкање, бакнување или повеќе физички допири доведува до намалување на крвниот притисок, при што го намалува ризикот од срцеви болести.

 

Причина 4 - Ги поврзува жените со бебињата и партнерите

Мазењето е здраво поради емоционална поврзаност. Има биолошка улога во поврзување на мајата и детето.

Здраво е да посакаме да бидеме во близина со луѓето кои ги сакаме. Ваша цел е да пронајдете рамнотежа помеѓу зоната на удобност и потребата ваша заедно со потребите на вашиот партнер.

 

Причина 5 - Помага да комуницирате подобро

Бројни истражувачи ја истакнуваат важноста од мазење и физички допир. Повеќето луѓе сакаат другите да ги разберат, а комуникацијата е средство со кој паровите се разбираат. 

Невербалната комуникација може да биде многу моќен начин со кој на својот партнер ќе му кажете дека го разбирате, а мазењето е всушност тоа - покажување на партнерот дека го разбирате. 

 

 

Прочитајте повеќе

Содржините на интернет страницата Романтични.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Не е дозволено превземање, користење или реобјавување (дозволено е реобјавување само на дел од содржината со ставање линк до содржината што се цитира) без писмена дозвола од Бест Нет Студио, во спротивно ќе Ви пратиме фактура со назнака „плагијат“ во вредност од 15.000 денари.
Zabavi mk logo

Коментари

Остави КоментарСлики од нашите членови

Zabavi mk logo

Љубовни правила

Кивалче

Препорачуваме филм

Најубави романтични филмови на сите времиња

Летните вечери се создадени за романтични филмови - комедии, драми, трагедии...Гушнати со партнерот или со семејството,романтиката е таа која ни треба. Мојата девојка