Познатиот десерт creme brulee е вистински класик од француската кујна, а во комбинација сервиран со со овошје во чаша, го прави неодоливо освежување во летните денови.
Состојки:
250 гр овошје ( боровница, капини, праски, малини...)
3 лажици сок од цеден портокал
1 ванилин шеќер
1 Creme brulee со карамелизиран шеќер
200мл ладно млеко
200мл слатка павлака
Подготовка:
1.Сок од цеден портокал помешајте го со ванилин шеќер и прелијте го преку исечканото овошје.
2. Полека мешајте и распоредете го во 4 чаши за десерт.
3.Во сад за мешање ставете ладно млеко и слатка павлака па додајте ги мешавините за подготовка за десерт.
4. Мешајте со миксер на средна брзина точно 1 минута за да добиете добра густина, прикладна за полнење на чашите.
5.Подготвениот десерт ставете го во чашите преку овошјето и оладете во фрижидер најмалку 30 минути.
Пред послужувањето посипете по 1 лажица карамелизиран шеќер на секоја чаша.
Коментари
Остави Коментар