Ви ги претставуваме позитивните и негативните страни од секојдневното уживање во месото, како и што може да се случи ако претерате.најдобро е засекогаш да заборавите на месото.Свежото месо се смета за богат извор на висококвалитетни протеини. Впрочем, ги содржи сите 9 есенцијални амино киселини, а богат е со витамини од Б комплексот, железо, фосфор, селен, цинк, холин... Свинското месо е особено богато со тиамин, црниот дроб содржи многу витамини А, Б12 и многу минерали ...
Сепак, колку е паметно да јадете големи количини месо секој ден? На ова прашање нема конечен одговор, но се знае кои се позитивните и негативните страни на диетата во која месото е застапено во голема мера.
Позитивни ефекти од секојдневното консумирање месо
Подолго чувство на ситост
Бидејќи е многу богат со протеини, јадењето посно и високо протеинско месо ќе ве одржува сити подолго време. Во овој поглед најефективни се меленото говедско месо, бифтекот со филе, бифтекот со бедра...
Ќе ги зајакнете мускулите
Благодарение на протеините во месото, ви помага поздраво да изгубите тежина за време на диетата бидејќи мускулната маса и, воопшто, здравјето на мускулите се одржува.
Ќе ви го забрза метаболизмот
Витаминот Б12, кој во значителна мера го има во месото, е важен за метаболизмот на јаглехидратите, протеините, мастите, како и за нервниот систем и хормоните.
Го зајакнува срцето
Овој витамин е неопходен за здраво и силно срце, како и за нервите и мускулите, но ова е малку покомплицирано: додека витаминот Б12 го зајакнува срцето, консумирањето преработено и црвено месо може да има негативни ефекти врз целокупното кардиоваскуларно здравје, што ќе зборувај за малку подоцна.
Имајте на ум дека месото може да има негативно влијание врз здравјето најмногу само ако претерате.
На повеќето возрасни лица им требаат околу 0,75 грама протеини по килограм телесна тежина дневно. Во повеќето западни земји се јаде двојно повеќе, што автоматски не е проблем само по себе, но потеклото на овие протеини игра важна улога. Ако главно потекнуваат од месо, тоа не е добра вест: исхраната базирана на месо е поврзана со зголемен ризик од дијабетес, срцеви заболувања и некои видови на рак, додека мешунките и рибата се подобар избор ако навистина сакате да јадете повеќе протеини.
Коментари
Остави Коментар