Online: Членови: 0 | Гости: 295
Како невидлив | Ја заборавив лозинката!
Сеуште не си дел од најромантичното семејство? РЕГИСТРИРАЈ СЕ!
Најави се!

Оваа храна не смеете да ја загревате по втор пат. Може да бидете отруени!

Следниот ден само ќе го загреете и е подготвено за јадење, несвесни за она што може да се крие од вас. Еве зошто не треба да го правите тоа.

 

Сите ние, многу често, подготвуваме храна за неколку дена, а потоа само ја подгреваме. Сепак, некои јадења го менуваат својот состав и ги губат хранливите својства, па дури и да станат отровни. Ова е таа храна:

 

Печурки

 

Печурките најдобро е да се јадат веднаш по подготовката, и ако останат за еден ден, подобро е да се јадат ладни. Ова е важно за супите, како и за рижото, кое се прави со печурки. Кога се подгреваат печурките доаѓа до промена во составот на протеините, па дури и промена на вкусот на храната. Тие тогаш може да предизвикаат различни дегисивни проблеми, и ги губат здраствените придобивки.

 

Пилешко месо

 

Исто како печурките, кога се подгрева месото доаѓа до промена во составот на протеините. Затоа не е препорачливо грееење на високи температури, особено пилешкото месо, кое содржи повеќе протеини од црвеното месо. Ако го загревате, подобро ставете го на пониска температура и загревајте го подолго.

 

Компир

 

Компирот е многу хранлива храна кое не треба да се погрева по втор пат бидејќи го губи поголемиот дел од своите својства, па дури и да стане отровен. Јадете го веднаш по подготовката или дури и ладно- тогаш е највисок процент на отпорен скроб заслужен за долготрајното чувство на ситост. Доколку подготвуват чорба за неколку дена, компирите додавајте ги последователно.

 

Спанаќ

 

Спанаќот е храна со висок процент на нитрати, кои повторното загревање ги претвора во нитрити. Тие се потенцијано канцерогени за човечкото тело, па погрижете се спанаќот да го јадете свеж или веднаш по подготовка.

 

Цвекло

 

Како спанаќот, цвеклото исто така содржи нитрати кои стануваат крајно штетни со повторното загревање. Ова не значи дека не можете да ја јадете оваа храна следниот ден, само не треба да ја загревате повторно.

 

Целер

 

Целерот, кој најчесто се користи за супи, треба веднаш да биде отстранет по готвењето, со морковите, и да биде јаден свежо подготвен. Исто така содржи нитрати. Може да ја загреете супата повторно ако сте го отстраниле целерот и морковот.

 

Јајца

 

Јајцата се храна со висок ризик за подгревање, кои исто така стануваат отровни поради изложеност на вискоките темпертури. Ова не се однесува за храна каде јајцата се вклучени во сосови како бешамел, но се однесува на јадења со варени и пржени јајца.

 

Прочитајте повеќе

Содржините на интернет страницата Романтични.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Не е дозволено превземање, користење или реобјавување (дозволено е реобјавување само на дел од содржината со ставање линк до содржината што се цитира) без писмена дозвола од Бест Нет Студио, во спротивно ќе Ви пратиме фактура со назнака „плагијат“ во вредност од 15.000 денари.



Коментари

Остави Коментар



Слики од нашите членови

Zabavi mk logo

Љубовни правила

Кивалче

Препорачуваме филм

Најубави романтични филмови на сите времиња

Летните вечери се создадени за романтични филмови - комедии, драми, трагедии...Гушнати со партнерот или со семејството,романтиката е таа која ни треба. Мојата девојка