Пуканките се сериозни за филмски вечери, на родендени, забави, но и фамилијарни дружења.
Но колку е добро?
Одговорот на едно големо прашање зависи за тоа на кое масло ги подготвуваме пуканките, евентуалните додатоци, но и самата пченка.
Пченката (дури и во оваа форма) е цела житарка, а тие се важен извор на витамини, минерали, влакна и антиоксиданси важни за варење.
Истражувањата покажуваат дека е внес на целите житарици поврзан за долг живот, помал ризик од срцеви болести, можен удар, рак, диајбетес.
Три дневни порции на целата житарка дури се поврзани со низок индекс на телесна маса и помалку наслаги на стомакот.
Маслото е важно
Кога ја бирате марката за пуканки, внимавајте на маслото кое е наведено во состојките. Најдобрите масла се тие кои содржат мононезаситени маснотии, посебно е добро маслото на авокадо и екстра маслиново масло.
Маслата кои содржат повеќе омега масни киселини како пченкарно, соино и сончогледово. Најдобро е да правите пуканки дома и да користите здраво масло.
Додатоци за пуканките
Исто така, размилете и за додатоците во пуканките. Во пакуваните пуканки зачините можат да бидат едноставни како морска сола или црвен пипер. Или можат да вклучат вообичаени млечни состојки, како путер или сирење.
некои пуканки имаат додаден шеќер или засладувачи. На домашните пуканки можете да им додадете зачини како куркума, италијански зачини, но така можете и да внимавате на количината на сол.
Пуканките можат да бидат здрави грицки ако внимавате на маслото и додатоците. И бидете свесни во големината на порцијата. Голема порција би требало да биде три или до три ипол шолји, но лесно е во себе ставите полна вреќа со пуканки.
Во тоа дополнителната сол може да поттикне задржување на вода во организмот, но и надуеност.
Коментари
Остави Коментар