Со внесување до 1300 калории дневно секој ден во текот на 30 дена може да ослабите и до 4кг. Најважно е да комбинирате кои видови на овошје и зеленчук внесувате во организмот.
Во витаминската диета повеќето оброци се од зеленчук, па заедно со овошјето и остантите продукти изнесуваат околу 1300 калории дневно. Со помош на оваа диета може да ослабете 4кг за еден месец. Најважно е да комбинирате што повеќе видови на овојше, зеленчук, месо и риба. Секогаш предност давајте му на месото кое не е многу мрсно и немојте да ја поминете границата од 150г месо или 50г сувомеснати производи два пати во текот на една седмица.
Дневно може да внесувате 3 кафени лажички маслиново масло, но респоредете ги додека готвите или пак како зачин во салатите. Освен тоа секогаш јадете интегрален леб, тестенини и ориз затоа што така најдобри се контролираат јаглените хидрати и редовната столица. Неодминливо е и свежото сезонско овошје, а користете само нискокалорични засладувачи.
ПОНЕДЕЛНИК
Доручек: Чаша млеко (1,6% масленост) и 3 лажици житарици.
Ужина: Чаша цеден сок од портокал
Ручек: 250г салата од боранија, 40г. интегрален леб, 200г сезонско овошје
Вечера: зелена салата зачинета со лимон и маслиново масло, 150г пастрмка печена во фолија, салата од рукола и 200г сезонско овошје.
ВТОРНИК
Доручек: Чаша млеко (1,6% масленост) и 3 парчиња потпечен интегрален леб
Ужина: 200г сезонско овошје
Ручек: Салата од свежи пиперки зачинети со маслиново масло и 200г сезонско овошје.
Вечера: Зелена салата, 50г варен ориз зачинет со 2 исецкани домати и малку кромид, 75г варен зеленчук (грашок, компир и морков), 1 лажица пченка од конзерва, неколку капки маслиново масло и после тоа 200г сезонско овошје.
СРЕДА
Доручек: чаша јогурт (1% млечна маст) и 3 лажици житарици
Ужина: чаша цеден сок од портокал или грејпфрут
Ручек: 70г тестенини од интегрално брашно зачинети со домат, исецкана рукола и маслиново масло и после тоа 200г сезонско овошје.
Вечера: мешана салата од црвена зелка, домат и краставица, 50г спанаќ готвен на пареа и 200г сезонско овошје.
ЧЕТВРТОК
Доручек: чаша млеко (1,6% млечна маст) и 4 парчиња потпечен интегрален леб
Ужина: 200г овошје
Ручек: 150г пилешко, 40г интегрален леб и 200г овошје
Вечера: 50г интегрален леб, 150г телешко испечено на скара и испечен зеленчук (домат и тиквички)
ПЕТОК:
Доручек: Чаша јогурт (1% млечна маст) и 3 лажици житарици
Ужина: чаша цеден сок од портокал
Ручек: 250г варен ориз зачинет со маслиново масло и 200г овошје
Вечера: 250г пастрмка на скара и потпечен домат
САБОТА:
Доручек: чаша млеко (1,6% млечна маст) и 3 парчиња потпечен интегрален леб.
Ужина: 200г овошје
Ручек: салата од боранија зачинета со кромод и маслиново масло и после тоа 200г овошје.
Вечера: 3 пиперки, супа од зеленчук и за крај 200г овошје.
НЕДЕЛА
Доручек: чаша јогурт (1% млечна маст) и 3 парчиња потпечен интегрален леб.
Ужина: чаша цеден сок од портокал/грејпфрут
Ручек: 30г тестенини зачинет со сос од домати, 100г варен грашок, 50г пршута и 200г овошје.
Вечера: 2 филети од риба испечени на скара, 2 тврдо варени јајца, варен зеленчук (спанаќ) и 200г овошје за крај.
Коментари
Остави Коментар