Неопходно е да се внесе минерал кој нашето тело сам не го синтетизира преку храната
Цинкот е важен за целото тело, особено за здрава кожа, имунолошки систем и
заздравување на раните. Тој е од големо значење особено за трудниците, како и за бебињата и децата кои мора да имаат доволно цинк во исхраната
за да им помогне да растат и да се развиваат.
Цинкот се наоѓа во многу намирници, но телото не може
да го апсорбира цинкот од сите намирници на ист начин.
Луѓето кои јадат протеини имаат поголема веројатност да апсорбираат цинк,
така што вегетаријанците и веганите се изложени на поголем ризик од недостаток на цинк.
На луѓето кои јадат претежно житарки и мешунки им треба повеќе цинк од луѓето кои јадат месо.
Цинкот се добива и од мајчиното млеко.
Колку цинк ни треба?
Повеќето луѓе ќе добијат доволно цинк ако ги следат правилата за здрава, урамнотежена исхрана.
Но, луѓето кои земаат некои лекови, постарите лица, луѓето со некои цревни заболувања, како и бремените и доилките можеби ќе имаат потреба од повеќе од овој минерал.
На повеќето мажи им требаат 14 милиграми (мг) цинк дневно, а на повеќето жени 8 мг.
Кои се најдобрите извори на цинк?
Остригите се најдобар извор на цинк, но го има и во црвеното месо и живината.
Други добри извори се грав, јаткасти плодови,
ракови, јастози, цели зрна и млечни производи.
Цинкот се наоѓа во храната како што се јагнешкото стебло,
говедско месо, семки од тиква, сирење, бадеми, овес, наут, пилешки гради, јогурт,
индиски ореви и млеко.
Коментари
Остави Коментар