Покрај физичката активност на отворено и изложувањето на сонце,
нивото на хормонот на среќата може да се подигне со паметен избор на храна.
Пролетниот замор е често придружен со промени во расположението на кои влијаат
хормоните кои се произведуваат во церебралниот кортекс, цревата и надбубрежните жлезди.
Хормонот на среќата серотонин помага да се пренесат нервните импулси и да се произведе мелатонин. Кога на телото му недостасува серотонин, побрзо се лутиме, имаме варење, чувствуваме желба за јаглени хидрати, раздразливи сме, прагот на толеранција на болка е помал...
Постојат здрави и нездрави начини за подигање на нивото на серотонин. Нездравите
вклучуваат конзумирање цигари, алкохол и/или храна богата со едноставни шеќери; Овие навики можат брзо да го подигнат нивото на хормонот на среќата, но доколку се спроведат на долг рок, тие предизвикуваат повеќе штета отколку добро.
Од друга страна, постојат здрави начини за подигнување на нивото на серотонин, како физичка
активност на отворено, сончање, блискост со саканата личност, но и конзумирање одредени намирници.
1. Темно чоколадо
Храната богата со шеќер брзо го подига нивото на серотонин, но во исто време брзо го подига и нивото на шеќер во крвта. Темното чоколадо содржи помал процент на шеќер во споредба со млекото, а соединенијата како флаваноли и процијанидини имаат благотворно влијание на расположението и можат да го намалат и воспалението во организмот.
2. Туршија
Триптофанот е амино киселина која нашето тело ја користи за производство на серотонин. Турција е богата со оваа аминокиселина, па нутриционистите препорачуваат
да ја вклучите во исхраната.
3. Јаткасти плодови и семиња
Освен што се полни со здрави масти, јаткастите плодови и семките го зголемуваат
нивото на енергија. Суровини бадеми, ореви, сончоглед и семки од тиква, како и лешниците, можат да бидат одлични сојузници за постигнување на добро расположение. Само внимавајте да не претерате, бидејќи се многу калорични.
4. Јогурт и сирење
Млечните производи се добар извор на триптофан. Доколку сте љубител на јогурт и
потврди сирења, оваа комбинација може да ви ја врати насмевката на лицето.Цврстите сирења се вистински
рудник за триптофан, а јогуртот, заедно со триптофанот, содржи и пробиотици кои можат да ги балансираат бактериите во нашите црева.
5. Банани
Омилените овошја на многу луѓе го стимулираат производството на триптофан, содржат витамини А, Ц, К и Б6, кои се вклучени во синтезата и метаболизмот на невротрансмитерите, а комбинацијата на шеќер и
влакна му обезбедува на телото сила и енергија.
Коментари
Остави Коментар