Лимонот е неизоставен дел од нашата кујна - сјаен је додатокот на различни слатки работи, специјалитети и смути, а најмногу не освежува кога е ладна лимонада!
Богат е со витамин Ц, делува антибактериски...
Сите веќе научивме колку бенефити има по вашиот организам има конзумирањето на топла вода со лимон секое утро, секогаш мора да го имате при рака. За ќал, лимонот не трае многу.
Сепак, имаме добри вести, лимонот може да се сочува и тоа со едноставна постапка - со замрзнување. Тоа има неколку предности, не само што во секој момент ќе можете да исцедите сок од лимон, туку и рендањето на кората ќе биде полесно, а оваа состојка дава преубава аромаа и вкус на бројни слатки колачи. Уште една предност на замрзнат лимон е тоа што е полсено за употреба и цедење.
Замрзнувањето не е комплицирано секако, но сепак внимавајте на следните ставки: лимонот треба да биде без меки делови и темни флеки. Пред да го ставите во замрзнувач, добро исперете го со вода, а можеби е најдобро да го измиете со вода и сода бикарбона. Ставете го во кесичка за замрзнување и тоа е тоа! Служете се по потреба.
Коментари
Остави Коментар