Марулата е лесен и здрав оброк полн со минерали и витамини, од кои некои се важни за метаболизмот,
функционирањето на нервите, зајакнувањето на имунитетот.
Марулата, нејзините многубројни видови, се класифицирани како зелена салата, римска зелена салата и зелена салата. Најбарана салата е и денес, како и досега, главната зелена салата, која кај нас се одгледува со векови. Денеска можеме да го купиме преку целата година, но сепак е најубавиот што се продава и јаде кога ќе дојде пролетта.
Марулата содржи витамини А и Ц, а минералите се железо, калциум, цинк, бакар, магнезиум и фосфор.
Витамините Б1, Б2, Б6, кои се неопходни за метаболизмот и нервните функции, како и за создавање на протеини, се содржани во сите зелени салати.
Потемно зелените листови зелена салата се побогати со витамин А од посветлите. Значи, со правилен
избор на салата, доволно сме снабдени со се што му е потребно на организмот.
Ако зелената салата не е често на вашата трпеза, време е да ги промените вашите навики. Проверете
некои од причините зошто почесто да ја вклучувате зелената салата во вашето мени.
1. Го одржува оптималното ниво на киселост на организмот
Минералите во зелената салата помагаат да се отстранат токсините од телото и да се одржи оптималната киселост. Ова е важно бидејќи доброто ниво на киселост му дава на телото енергија, обезбедува мирен сон
и благотворно делува на кожата.
2. Влакната го подобруваат варењето
Зеленчукот содржи многу влакна, што е добро за варење. Конзумирањето зелена салата помага
во борбата против запек, а влакната од салата ќе ви обезбедат здраво ниво на холестерол, што е
важно за спречување на кардиоваскуларни болести.
3. Го зајакнува имунитетот
Марулата е добра за имунитетот бидејќи содржи магнезиум, калиум, калциум и фосфор. Овие минерали го намалуваат штетното влијание на слободните радикали во телото, а со
тоа штитат од вирусни инфекции и слични болести. Исто така, голема количина на витамин Ц поволно делува на имунитетот.
4. Може да го регулира крвниот притисок
Зелената боја на зелената салата доаѓа од хлорофилот, кој благотворно
делува на крвните садови, а се верува дека може да го регулира крвниот притисок,
како и да ја стимулира активноста на срцевиот мускул.
Коментари
Остави Коментар