Иако се уште се во 4.век, Ацтеките подготвиле чоколаден пијалок, до ден денес има безброј ладни и топли верзии од него.Ниту овој домашен ликер не заостанува многу зад другите по својата сладост во комбинација со рум.
Вистински дамски пијалок, но не исклучиво.
Подготовка
1.Во 300 мл ладно млеко измешајте ги пудингот и какаото, а преостанатото млеко сварете го.
2.Во зовриеното млеко се додава шеќерот, ванилиниот шеќер и се вари кратко додека не се раствори шеќерот.
3.Додадете пудинг и какао, па измешајте ги со жица за матење 2-3 минути.
4.Во врелата смеса додадете рум, измешајте и изладете.
5.Изладениот ликер истурете го во соодветни шишиња и ставете го на ладно место.
Послужување
Чоколадниот ликер послужете го со коцка мраз. Пред да додадете алкохол, послужете им го топлиот пијалок на децата.
Совети
Задолжително повремено протресувајте го ликерот. Ако сакате потенок ликер, можете да ја намалите количината на рум и шеќер, а да ја зголемите количината на млеко.
Коментари
Остави Коментар