Совршен рецепт за вкусна и многу префинета торта без печење. Оваа мус торта ќе ве заблажи убаво.
Состојки:
Подлога од бисквити и лешници.
200 гр бисквити
50гр пржени лешници
120гр путер
1 лажичка мед
1 лажичка арома од ванила
За чоколадна мус крема:
4 јајца
4 лажички шеќер
200гр чоколадо за готвење
50гр путер
1 желатин во прав
200гр слатка павлака
1 лажичка арома од ванила
прстофат сол
Подготовка:
Бисквитите и лешниците блендирајте ги и потопете ги во стопениот путер, мед и арома ванила. Дното и страните од калапот за торта 26cm премалкајте со путер па со рацете сплескајте ја смесата. Подготвената подлога ставете ја во фрижидер додека ја подготвувате мус кремата.
Чоколадото и путерот стопете ги на пареа и тргнете ги на страна. Жолчките изматете ги со две лажички шеќер. Промешајте го садот со топла вода и гответе неколку минути додекс кремата со жолчки не згусне. Во жешката крема додајте стопен желатин. Се добро измешајте и оставете на страна додека подготвувате белки и толчено слатка павлака.Белките миксајте додека не запенат, додадете две лажички шеќер па миксирајте додека не добиете бел снег. Снегот мешајте го со чоколадната смеса па мешајте со слатката павлака.
Чоколаднатс мус крема излијте ја преку подготвената подлога од кекси и лешници. Тортата ставете ја во фрижидер неколку саати. Па пресечете со тенок нож и сервирајте.
Коментари
Остави Коментар