Уживање во здрава торта денес имаме рецеп за тоа.
Состојки
- 40гр сушени урми
- 45г бланширани излупени бадеми
- 35гр печени излупени лешници
- 15гр брашно од лешник
- 1 лажичка кокосово масло
- прстофат сол
- цејлонски цимет по желба
Крема
-200гр органзи индиски ораси
-180гр пире од шумско овошје
-40гр сируп агаве
-20гр кокосово масло
-35гр какао
-100мл бадемово млеко
-изрендана кора од лимон
-1 лажичка сок од лимон
-1 лажичка ванила сируп
И уште
-свежо овошје за декорација
Подготовка:
Подлога
Урмите ставете ги 10 минути во вода за да омекнат. Од вкупната грамажа издвојуваме 10гр лешник или бадем кој ќе го исечкаме на ситни парчиња и на крај ќе ги измешаме во смесата за подлога.
Останатите ораси ќе ги сомелеме во блендер, па ќе додадеме сол, кокосово масло и цимет ако сакаме. Ќе се соединат, па ќе ги ставиме урмите и добро ќе изблендираме додека не добиеме смеса која го задржува обликот кога ќе притиснеме со раце.
Доколку смесата е мокра, додајте уште брашно одлешник за да добиете совршена текстура.
Подлогата ќе ја притиснеме во калап и ќе ја порамниме на дновот со лажица или со раце за да добиеме рамномерна површина. Ќе го ставиме во фрижидер или замрнувач за да се стегне додека ја правиме кремата.
За кремата
Доколку немаме готово пире од шумско овошје , едноставно можеме да го направиме од 200гр свежо или смрзнато овошје да го свариме на со 30мл вода до текструа на мармалад. Потоадобро да го процедите низ сито за да ги тргнете коските, а чистото пире да го додадеме во кремата.
Индиските ореви и сите други состојки ставете ги во блендер и едноставно мечеме додека не добиеме свиленкаста и мазна текстура.
Готовата крема излејте ја преку оладената подлога, па вратете во фрижидер да се олади минимум 8 часа.
Коментари
Остави Коментар