Калинката доаѓа од Персија и популарно се нарекува „плод на боговите“. Ова овошје е меѓу најздравите бидејќи е богато со витамини, минерали, влакна и антиоксиданси кои штитат од многу болести.
Малите розови семки во калинката се јастивиот дел од плодот, и иако одвојувањето на внатрешното месо на плодот може да биде макотрпно, нутритивниот профил и вкусот на калинката апсолутно вреди да се вложи труд.
1. Добро е за срцето
Влакната кои се наоѓаат во семките од калинка се поврзани со здравјето на срцето. Според една студија од 2021 година во Current Cardiology Reports, луѓето со најголем внес на влакна имале значително намален ризик од кардиоваскуларни болести. Експертите велат дека ова намалување се должи на способноста на влакната да го намали лошиот холестерол, да го намали крвниот притисок и воспалението.
2. Одличен е за варење
Диететските влакна во калинката се моќни „мотори“ за варење на храната. Внесувањето доволно влакна помага да се подобри варењето и да се спречи запек. Едно нешто што треба да се забележи е дека ќе добиете влакна само ако јадете семки од калинка, а не ако пиете сок од калинка.
3. Помага во намалување на крвниот притисок
Сокот од калинка содржи различни видови на антиоксиданси и полифеноли кои позитивно влијаат на кардиоваскуларното здравје. Истражувањата покажаа дека консумирањето на овој сок две недели го намалува крвниот притисок.
4. Богат е со антиоксиданси
Антиоксидансите се соединенија кои помагаат во заштитата на клетките на нашето тело од оштетување предизвикано од слободните радикали. Слободните радикали се секогаш присутни во нашето тело, но нивното прекумерно присуство може да биде штетно и да придонесе за бројни хронични заболувања.
Калинката е богата со антиоксиданси и полифенолни соединенија кои обезбедуваат заштита од оваа штета. Главните биоактивни соединенија со антиоксидантна активност кои се наоѓаат во калинката се нарекуваат пуникалагини, антоцијани и хидролизирани танини.
Коментари
Остави Коментар