Ако сакате слатки и сакате да консумирате лесни закуски во движење или на работа,
сувото овошје (како суво грозје, кајсии и сливи, на пример) веројатно ви се прилично привлечни.
Вистината е дека зависи од тоа како е направен. Сувото овошје може да биде или
добар додаток во вашата исхрана во мали количини или таканаречена „здрава храна“ која никогаш не треба да ја јадете.
Еве ја добрата вест: анализа на Националното истражување за здравје и исхрана од
2020 година покажа дека возрасните кои вклучиле суво овошје во нивната исхрана уживале во
придобивките како што се повисок вкупен квалитет на исхрана и поголем внес на
хранливи материи.
Резултатите од анализата покажаа дека внесот на растителни влакна, калиум и
незаситени масти кај учесниците бил поголем во деновите кога се консумирало суво овошје во споредба со оние денови кога не се консумирало - иако се трошеле повеќе калории.
Кое суво овошје е најздраво?
Под претпоставка дека избирате сорти без додаден шеќер или масло,
здравото суво овошје вклучува:
- сите видови суво грозје,
- кајсии,
- суви сливи,
- датуми,
- сушени бобинки вклучувајќи боровинки, јагоди, гоџи бобинки итн.,
- цреши,
- брусница,
- манго,
- прстени од јаболка
- прстени од ананас
- парчиња портокал,
- Чипс од банана.
Кое сушено овошје има најмалку шеќер?
Најпрво, секогаш избирајте ги видовите кои не доаѓаат со додавање шеќер,
а дали го има, можете да дознаете доколку прочитате што пишува на пакувањето. Додадените шеќери се кријат зад имињата фруктоза, сахароза, сирупи, сокови итн. Меѓу видовите со најмала содржина на шеќер се гоџи бобинки, суво грозје, кајсии и сливи.
Коментари
Остави Коментар