Online: Членови: 0 | Гости: 136
Како невидлив | Ја заборавив лозинката!
Сеуште не си дел од најромантичното семејство? РЕГИСТРИРАЈ СЕ!
Најави се!

Како да знаете дали на спортската повреда треба да ставите лед или нешто топло?

Со секојдневните предизвици кои го изложуваме нашето тело може да го доведеме до различни повреди - дали тоа се спортски повреди или болки при пад.

 

Начинот на кој се однесувате кон болката, е од пресудно значење за процесот на заздравување.

 

Кога да користите лед?

 

Ладна терапија која е исто така позната како криотерапија, претежно се користи за лечење на болки предизвикани од воспаление. Ладните температури помагаат да се намали тек на крвта во повреденото подрачје, при што се намалу дополнителниот притисок ко се врши на мускулите и тетивите.

 

Со самото тоа се ублажува болката на тоа подрачје, бидејќи се намалува нервната чувствителност. Овде се вклучени повеќе спортски повреди како истегнување на зглобови и мускули, и било какви инциденти кои доведуваат до нагли акутни болки.  Повредите никогаш не се лечат со лед подолго од 20 минути. 

 

 

Кога да користите топлина?

 

Терапијата со топлина се користи за болки кои се поврзани со вкочанетост во зглобовите и мускулите, за разлика од отоци и воспаленија. Зголемената температура влијае на проткот на крвта во вените, односно испраќање на хранлив материјал и кислород во зафатеното подрачје.

 

На овој начин се подобрува движењето и флексибилноста, а воедно доаѓа до намалување на болката.

Топлотната енергија се користи најчесто кај хронични повреди или оние кои се присутни веќе некое време, а не се навремено санирани.

 

Кога сте дома, топлотната терапија можете да ја спроведете на два начини- со ставање на топол мокар пешкир на болното подрачје или топла купка, како и сува постапка со загревање на ткаенина на печка, што може да биде едноставно ефикасно. 

 

За разлика од ладната облога, топлата можете подолго време да ја држите на повреденото место. 

 

 

 

 

Прочитајте повеќе

Содржините на интернет страницата Романтични.мк може да се користат исклучиво за лично информирање. Не е дозволено превземање, користење или реобјавување (дозволено е реобјавување само на дел од содржината со ставање линк до содржината што се цитира) без писмена дозвола од Бест Нет Студио, во спротивно ќе Ви пратиме фактура со назнака „плагијат“ во вредност од 15.000 денари.

Коментари

Остави КоментарСлики од нашите членови

Zabavi mk logo

Љубовни правила

Кивалче

Препорачуваме филм

Филмски маратон романтични филмови за викенд

Без разлика дали сте романтична душа или реалистична жена која сака да гледа некој друг жанр, мора да признаете едно нешто.