Секој пат во кафето се мислиме што да ставиме дали обичен бел шеќер или засладувач кој не содржи калории (но содржи некои хемикалии можеби).
Верувале или не ова е дебата која често се води меѓу нутриционистите.
Од една страна подобар е белиот шеќер бидејќи не е направен во лабораторија, но предизвикува бројни здравствени предизвици.
Што да се одбере?
Старата народна поговорка вели во се да бидеме умерени, па така и во користењето на шеќер или засладувач. Ако сакате да изгубите некој килограм веројатно засладувачот е подобра опција за вас. А белиот шеќер го зголемува нивото на шеќер во крвта. Но кога е во прашање здравјето, природниот шеќер е подобар (но не претерувајте). Обичниот шеќер е добар само во мали количини.
Кога се ќе се земе предвид, доволно е во кафето да ставите обичен шеќер. Една кесичка содржи 15 калории што не е многу на дневна основа ако внимаваме на исхраната која нема шеќер. Препорачана дневна содржина на шеќер е 25 грама, а една ќесичка има 5 грама. Ако сеуште вештачките засладувачи се вашиот избор внимавајте да не внесувате дополнителен шеќер при оброците.
Коментари
Остави Коментар