Тиквиците припаѓаат на семејството Cucurbitacea и многу се популарен зеленчук во текот на летото.
Хранливи се и богати со витамини и минерали, а практични се и можат да се подготват на многу начини.Одличен извор се на манган и витамин ц, содржат магнезиум, витамин А, калиум, прехранбени влакна,
цинк, фолна киселина, фосфор, бакар и витамин Б2.
Магнезиумот е важен во превенција на срцев и мозочен удар, а заедно со калиумот помага во регулирање на крвниот притисок.
Фолната киселина и витаминот Ц заштитнички делуваат на организмот, посебно кај тумор.
Го контролираат шеќерот во крвта и го намалуваат апетитот.
Одлични се за сува кожа. Количните на манган се клучни за производство на аминокиселинот пролин, кој создава колаген во кожата.
Идеални се за држење диета, бидејќи можете да јадете поголема количина.
Коментари
Остави Коментар