Овошјата се задлжителен дел од секој добар режим на исхрана. Освен тоа, овошјата го подобруваат варењето на храната и го засилуваат метаболизмот. Понекогаш можат да имаат и непријатен ефект и да причинат подувување на стомакот. Видете кои се тие овошки и зошто имаат такво дејство.
Зошто овошјата можат да предизвикаат подувување?
Некои овошки можат да предизвикаат подувување и/или гасови кај луѓе, кои имаат почувствителен стомак. Причината за подуваниот стомак се крие вов фруктозата, со која доста овошки се богати. Исто така причината може да е и во сорбитола (шеќерен алкохол) или во фибрите, кои се разграждуваат доста тешко од организмите на многу луѓе.
- Круши
Крушите содржат пектин. Пектинот е вид на фибри кои се раствораат. Тие помагаат во намалувањето на холестеролот во крвта и во истото време и заситуваат. Фибрите заситуваат, но кај луѓе со чувствителен стомак, можат да причинат подувување. Крушите исто така содржат сорбитол. Сорбитолот се абсорбира многу бавно во тенките црева и при тој процес може да се добие подувување, гасови и дури и болки во стомакот. За жал нема начин да се справите со тој проблем. Може да правите некакви физички вежби за да го забрзате излегувањето на гасовите.
- Јаболки
Јаболките се популарен избор при многу диети, но за жал кај некои луѓе можат да причинат подувување. За жал јаболките содржат фруктоза, која може да причини проблеми со варењето на храната. При некои луѓе, при разградувањето на фибрите, може да се почувствувате подуени и дури и да имате гасови. За да се справите со проблемот, просто џвакајте го овошјато повеќе пати.
- Цреши, манго и грозје
Црешите, мангото и грозјето сае овошки, кои содржат многу шеќер. Проблемот со овошниот шеќер е што не се абсорбира добро во тенките црева. Тоа може да причини подувување . Единствениот начин е да ги џвакате добро овошките за да ја олеснете работата на системот за варење.
- Сушени овошја (кајсии, урми и сушени сини сливи)
Сушените овошки го подобруваат варењето на храната кај повеќето луѓе, но при некои, за жал, може да причинат подувување и гасови. Причината е што сушените овошки се концентриран извор на шеќер и фибри, чиешто разградување може да причини проблеми. За да ги олесните симптомите или да ги избегнете, конзумирајте ги со вода.
Коментари
Остави Коментар